Şelaleler, dünyanın her yerinde bulunabilen bir tabiat harikasıdır. Suyun dik bir yamaçtan ya da uçurumdan akmasıyla oluşurlar ve ortaya çıkan su şelalesi soluk kesici bir görünüm olabilir. Şelaleler yalnız güzel olmakla kalmaz, bununla birlikte çevrede mühim bir rol oynarlar. Yaban yaşamı için hayat alanı sağlarlar, su akışını düzenlemeye destek olurlar ve hatta hidroelektrik güç üretmek için bile kullanılabilirler.
Bu yazıda, değişik şelale türlerini, faydalarını ve dezavantajlarını ve kendi şelalenizi iyi mi inşa edeceğinizi inceleyeceğiz. Ek olarak şelalelerin çevresel tesirini ve kültürel önemini tartışacağız.
Şayet bu olağanüstü tabiat harikaları ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız okumaya devam edin!
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Şelale | Dik bir düşüşten akan naturel bir su şelalesi |
Naturel görünüm | İnsan faaliyetleri tarafınca mühim seviyede değiştirilmemiş naturel bir arazi alanı |
Güzellik | Duyulara ya da zihne hoş gelme niteliği |
Tabiat | Bitkiler, hayvanlar ve etraf dahil olmak suretiyle naturel dünya |
Merak etmek | Hayret ya da hayranlık duygusu |
Şelaleler, dünyanın her yerinde bulunabilen bir tabiat harikasıdır. Su dik bir düşüşten aktığında doğar ve birkaç fitten yüzlerce fit yüksekliğe kadar her şey olabilen bir su şelalesi oluşturur. Şelaleler popüler bir gezinsel yerdir ve bununla birlikte bir hidroelektrik güç deposudur.
Şelalelerin Yararları
Şelaleler hem çevreye bununla beraber insanlara pek oldukça yarar sağlar.
- Şelaleler havadaki kirleticileri filtreleyerek hava kalitesinin iyileştirilmesine destek olabilir.
- Şelaleler içme suyu, sulama ve hidroelektrik enerji deposu olarak kullanılabilir.
- Şelaleler muhtelif nebat ve hayvanlara hayat alanı yaratabilir.
- Şelaleler insanoğlu için bir güzellik ve esin kaynağı olabilir.
IV. Şelalelerin Dezavantajları
Şelaleler güzel ve hayranlık uyandırıcı olabilse de, bununla birlikte bir takım zorluğa da yol açabilirler. Şelalelerin birtakım dezavantajları şunlardır:
- Emniyet tehlikeleri. Şelaleler bilhassa çocuklar için tehlikeli olabilir. Süratli akan su ve ıslak kayalar kaymayı ve düşmeyi kolaylaştırabilir ve suyun kuvveti insanları devirebilir.
- Aşınma. Şelaleler çevredeki manzarayı aşındırarak ağaçlara, bitkilere ve toprağa zarar verebilir.
- Su kirliliği. Şelaleler, çevredeki ortamdan kirleticileri toplayabilir ve bu kirleticiler sonrasında su kaynağına salınabilir.
- Gürültü kirliliği. Bir şelalenin sesi, bilhassa yakınlarda yaşayan insanoğlu için rahatsız edici olabilir.
Bu dezavantajlara karşın şelaleler bununla birlikte şu benzer biçimde bir takım yarar da sağlayabilir:
- Rekreasyonel fırsatlar. Şelaleler yüzme, yürüyüş ve balık tutma için popüler yerlerdir.
- Çevresel faydalar. Şelaleler havayı ve suyu temizlemeye destek olabilir ve muhtelif nebat ve hayvanlar için hayat alanı sağlayabilir.
- Kültürel önemi. Şelaleler yüzyıllardır sanatçılar, şairler ve yazarlar için bir esin kaynağı olmuştur.
Netice olarak, mülkünüzde bir şelale inşa edip etmeme sonucu sizin bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Bir şelale inşa etmeyi düşünüyorsanız, karar vermeden ilkin avantajları ve dezavantajları dikkatlice tartmanız önemlidir.
V. Şelale Iyi mi Yapılır
Bir şelale inşa etmek keyifli ve ödüllendirici bir proje olabilir. Bununla beraber sıkıntılı da olabilir, sadece birazcık planlama ve çabayla kendi arka bahçenizde güzel ve naturel görünümlü bir şelale yaratmak mümkündür.
İlk adım şelaleniz için bir yer seçmektir. İdeal yer, bolca güneş ışığı alan ve iyi drenaja haiz bir yer olacaktır. Ek olarak, alanın inşa etmek dilediğiniz şelalenin boyutuna kafi gelecek kadar büyük olduğu için güvenli olmak da önemlidir.
Bir yer seçtikten sonrasında malzemelerinizi toplamanız gerekecektir. İhtiyacınız olacaklar:
- Küvet ya da yığın tankı benzer biçimde büyük bir kap
- Bir pompa
- Bir hortum
- Şelaleyi kurmak için kayalar, taşlar ve öteki malzemeler
Malzemelerinizi topladıktan sonrasında şelalenizi inşa etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıdaki adımlar sizi süreçte yönlendirecektir:
- Şelale için kullanacağınız kabın sığabileceği büyüklükte bir çukuru toprağa kazın.
- Kabı çukura yerleştirin ve suyla doldurun.
- Pompayı hortuma takının ve hortumu kabın içerisine yerleştirin.
- Pompayı çalıştırın ve herhangi bir sızıntı olmadığından güvenli olmak için birkaç dakika çalıştırın.
- Şelaleyi kurmak için kayaları, taşları ve öteki malzemeleri eklemeye başlayın.
- Şelalenin naturel manzarayla bütünleşmesine destek olmak için nebat ve öteki yeşillikleri ilave edin.
Birazcık vakit ve emek vererek kendi arka bahçenizde güzel ve naturel görünümlü bir şelale yaratabilirsiniz.
VI. Şelalelerin Bakımı
Şelalelerin akmaya devam etmesini ve korku oluşturmasını önlemek için tertipli bakıma gereksinimleri vardır. Bir şelalenin bakımında çoğu zaman yer edinen görevlerden bazıları şunlardır:
- Şelaleden molozların temizlenmesi
- Şelalenin etrafındaki kayaların ve nebat örtüsünün temizlenmesi
- Erozyonu önlemek için şelalenin etrafındaki alanın yine düzenlenmesi
- Şelalede gerçekleştirilen herhangi bir hasarın onarılması
Bu görevlerin ne çoğunlukla yapılması gerektiği şelalenin ebatlarına ve konumuna bağlı olarak değişecektir. Sadece şelalenin iyi durumda kalması için bunların tertipli olarak yapıldığından güvenli olmak önemlidir.
Bu görevleri kendiniz yapmaktan rahatsızsanız, sizin için yapması için bir ustalaşmış kiralayabilirsiniz. Şelale bakımı hikayesinde uzmanlaşmış birçok firma vardır ve şelalenizin en iyi biçimde görünmesini sağlamak için gereksinim duyduğunuz hizmetleri size sağlayabilirler.
VII. Şelalelerin Çevresel Tesiri
Şelalelerin hem pozitif bununla beraber negatif mühim çevresel tesirleri olabilir.
Pozitif yönde tarafı, şelaleler kirleticileri filtreleyerek ve su hayatı için bir hayat alanı sağlayarak su standardını iyileştirmeye destek olabilir. Ek olarak pak ve yenilenebilir bir enerji deposu olan hidroelektrik enerjisinin deposu da olabilirler.
Negatif tarafı, şelaleler erozyona ve tortulaşmaya da katkıda bulunabilir. Ek olarak, yaban yaşamını ve insan faaliyetlerini bozabilecek bir gürültü kirliliği deposu da olabilirler.
Bir şelalenin çevresel tesiri, büyüklüğü, konumu ve çevresindeki ortam benzer biçimde bir takım faktöre bağlıdır.
Büyük şelaleler, daha çok su ve hareket ettirecek enerjiye haiz oldukları için daha ufak şelalelerden daha büyük bir çevresel etkiye haiz olabilir. Uzak bölgelerde bulunan şelaleler, insan yerleşimlerinin yakınında bulunan şelalelerden daha azca etkiye haiz olabilir. Ve hassas ekosistemlere haiz bölgelerde bulunan şelaleler, daha dayanıklı ekosistemlere haiz bölgelerde bulunan şelalelerden daha büyük bir etkiye haiz olabilir.
Genel hatlarıyla, şelalelerin hem pozitif bununla beraber negatif çevresel tesirleri olabilir. Bir şelale inşa edip etmemeye karar vermeden ilkin, şelalenin potansiyel çevresel etkilerini göz önünde bulundurmak önemlidir.
VIII. Şelalelerin Kültürel Önemi
Şelaleler yüzyıllardır sanatçılar, şairler ve yazarlar için bir esin kaynağı olmuştur. Çoğu zaman güç, güzellik ve yenilenmenin sembolleri olarak görülürler. Birtakım kültürlerde şelalelerin mukaddes bölgeler olduğuna inanılır ve çoğu zaman yakarma ya da hac yeri olarak kullanılırlar.
Japon Şinto dininde şelaleler ruh yaşamına oluşturulan kapılar olarak kabul edilir. Çoğu zaman meditasyon ve psikolojik tefekkür bölgeleri olarak kullanılırlar. Hindu dininde şelaleler yıkıcı allah Shiva’nın gücünün sembolleri olarak görülür. Ek olarak tanrıların bulunabileceği bölgeler olduğuna inanılır.
Hristiyan dininde şelaleler çoğu zaman vaftiz ve yine doğuşun sembolleri olarak görülür. Ek olarak, çoğu zaman bir şelalenin önünde dururken tasvir edilen Meryem Ana ile de ilişkilendirilirler.
Batı kültüründe şelaleler çoğu zaman güzellik ve huzurun sembolleri olarak görülür. Çoğu zaman duygusal film ve romanların dekoru olarak kullanılırlar.
Şelaleler hakikaten hayranlık uyandıran bir tabiat vakasıdır. Güzellik, güç ve yenilenme kaynağıdırlar. Yüzyıllardır insanlara esin kaynağı olmuşlardır ve bugün de şaşkınlık deposu olmaya devam etmektedirler.
IX. Meşhur Şelaleler
İşte dünyanın en meşhur şelalelerinden bazılarının sıralaması:
- Niagara Şelalesi (ABD Birleşik Devletleri/Kanada)
- Victoria Şelaleleri (Zimbabve/Zambiya)
- Melek Şelalesi (Venezuela)
- Yosemite Şelalesi (ABD Birleşik Devletleri)
- Kuang Si Şelalesi (Laos)
- Detian Şelalesi (Çin/Vietnam)
- Iguazu Şelalesi (Arjantin/Brezilya)
- Trondheim Şelalesi (Norveç)
- Mardalsfossen Şelalesi (Norveç)
Bunlar dünyanın dört bir yanında bulunabilen birçok güzel şelaleden yalnız birkaçı. Her şelalenin kendine has bir güzelliği ve çekiciliği var ve şayet şansınız var ise tüm bunlar ziyaret etmeye kıymet.
S: Şelale ile çağlayan arasındaki ayrım nelerdir?
A: Şelale, suyun dikey olarak düşmesiyle oluşan bir su damlasıdır, çağlayan ise daha ufak su damlalarından oluşan bir seridir.
S: Şelalenin yararları nedir?
A: Şelaleler içme, sulama ve hidroelektrik güç için su sağlayabilir. Ek olarak rekreasyon ve gezim deposu da olabilirler.
S: Şelalelerin dezavantajları nedir?
A: Şelaleler insanoğlu ve hayvanlar için tehlikeli olabilir. Ek olarak etraflarındaki toprağı aşındırabilir ve kirliliğe katkıda bulunabilirler.
0 Yorum