Tabiatın Paleti Ortaya Çıktı: Renkli Manzaraların Senfonisi, ödüllü fotoğrafçı ve yazarın bir kitabıdır. Jean-Michel Fouque. Dünyanın dört bir yanından, her biri tabiatın güzelliğini benzersiz bir halde eline geçiren çarpıcı görünüm fotoğraflarından oluşan bir koleksiyondur. Kitapta ek olarak görünüm fotoğrafçılığına giriş, daha iyi görünüm fotoğrafları çekme ipuçları ve bir terimler sözlüğü de yer almıştır.
Görünüm fotoğrafçılığı hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız yahut bir tek tabiatın güzel fotoğraflarının tadını çıkarmak istiyorsanız, Nature’s Palette Unveiled’ı incelemenizi şiddetle öneririm.
Kitap hakkındaki daha çok informasyon için birtakım linkler:
Antet | Yanıt |
---|---|
Renkli Manzaralar | Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor şeklinde muhtelif renklerin bulunmuş olduğu manzaralar. |
Tabiat | Bitkiler, hayvanlar ve çevreyi kapsayan organik dünya. |
Palet | Muayyen bir tesir yaratmak için beraber kullanılan renk yelpazesi. |
Senfoni | Birden fazla parçanın bir araya gelmiş olarak tek bir tüm oluşturmasıyla oluşan müzik parçası. |
Görünüm Özellikleri | Bir manzaranın tepeler, vadiler, nehirler ve ağaçlar şeklinde fizyolojik özellikleri. |
II. Peyzaj Türleri
Manzaralar üç ana türe ayrılabilir: organik, insan yapımı ve karma.
Organik manzaralar, rüzgar, su ve buz şeklinde tabiat güçleri tarafınca şekillendirilenlerdir. Bunlara dağlar, ormanlar, çöller ve okyanuslar dahildir.
İnsan yapımı manzaralar, metropoller, çiftlikler ve yollar şeklinde insanoğlu tarafınca yaratılan manzaralardır.
Hibrit manzaralar, parklar, bahçeler ve banliyöler şeklinde organik ve insan yapımı unsurların bir araya gelmesiyle oluşan manzaralardır.
Her peyzaj türünün kendine has benzersiz özellikleri ve nitelikleri vardır. Organik peyzajlar çoğu zaman güzellikleri ve çeşitlilikleriyle karakterize edilirken, insan yapımı peyzajlar çoğu zaman kullanışlılıkları ve verimlilikleriyle karakterize edilir. Hibrit peyzajlar, tabiatın güzelliğini insan medeniyetinin rahatlığıyla birleştirerek her iki dünyanın en iyisini sunabilir.
Muayyen bir ortam için en müsait peyzaj türü, iklim, arazi ve mekanın istenen kullanması şeklinde bir takım faktöre bağlı olacaktır.
Sözgelişi, bir bahçe için çöl manzarası fena bir seçim olacaktır; bir kent için ise orman manzarası fena bir seçim olacaktır.
Muayyen bir ortam için peyzaj seçerken, alanı kullanacak kişilerin gereksinimlerini ve zamanla peyzajı etkileyecek çevresel koşulları dikkate almak önemlidir.
III. Manzaranın Elemanları
Peyzajın unsurları, bir peyzajı gerçekleştiren temel bileşenlerdir. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Şekil: Arazi yöntemleri, nebat örtüsü ve su özellikleri de dahil olmak suretiyle manzaranın şekli ve yapısı.
- Mekân: Görünüm öğelerinin birbirlerine ve seyirciye gore düzenlenmesi.
- Doku: Arazi yöntemlerinin, nebat örtüsünün ve su özelliklerinin dokuları da dahil olmak suretiyle manzaranın görsel ve dokunsal nitelikleri.
- Renk: Arazi yöntemlerinin, nebat örtüsünün ve su özelliklerinin renkleri de dahil olmak suretiyle manzaranın renkleri.
- Fer: Manzaradaki ışığın niteliği ve yönü, öteki unsurların görünümünü etkileyebilir.
- Atmosfer: Manzaranın öteki unsurlarının bir araya gelmesiyle yaratılabilen genel hissiyatı yahut ruh hali.
Peyzaj öğeleri, peyzaj tasarımcıları tarafınca güzel ve işlevsel alanlar yaratmak için kullanılır. Peyzaj öğelerini ve bunların beraber iyi mi çalıştığını anlayarak, peyzaj tasarımcıları müşterilerinin gereksinimlerini karşılayan ve çevredeki ortamı iyileştiren peyzajlar yaratabilirler.
IV. Peyzaj Tasarımının İlkeleri
Peyzaj tasarımının prensipleri, güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratan temel unsurlardır. Bu prensipler şunları ihtiva eder:
- Birlik
- Çeşitlilik
- Balans
- Vurgu
- Tekrarlama
- Geçiş
- Egemenlik
Bu prensipleri anlayıp uygulayarak hem güzel duyu bununla beraber işlevsel bir peyzaj yaratabilirsiniz.
Bu prensiplerin her birine daha yakından bakalım.
Birlik, bir peyzajdaki bütün unsurlar beraber çalıştığında oluşan ahenk ve tutarlılık hissidir. Bu, benzer renklerin, dokuların ve şekillerin kullanımıyla yahut bir akış ve hareket hissi yaratılarak elde edilebilir.
Çeşitlilik, birliğin zıttıdır ve bir manzarada alaka ve coşku yaratmak için değişik unsurların kullanımını anlatım eder. Bu, değişik bitkilerin, sert peyzajların ve su özelliklerinin kullanımıyla yahut değişik yükseklik ve alaka seviyeleri yaratılarak yapılabilir.
Balans, bir manzaradaki değişik unsurların göze hoş gelecek biçimde düzenlenmesiyle oluşan balans hissidir. Bu, bakışımlı yahut asimetrik tasavvur kullanımıyla yahut ağırlık ve balans hissi yaratılarak elde edilebilir.
Vurgu, bir manzaranın muayyen bir alanına dikkat çekmek için bir yahut daha çok öğenin kullanılmasıdır. Bu, ebat, renk yahut biçim kullanımıyla yahut bir odak noktası oluşturarak yapılabilir.
Yeniden, bir görünüm süresince benzer öğelerin kullanılmasıyla ritim ve süreklilik duygusu yaratmaktır. Bu, bitkilerin, sert peyzajların yahut su özelliklerinin kullanımıyla yahut bir desen yahut hareket duygusu yaratılarak yapılabilir.
Geçiş, bir peyzajın bir alanından diğerine yumuşak ve kademeli bir değişiklik yaratmak için unsurların kullanılmasıdır. Bu, bitkilerin, sert peyzajların yahut su özelliklerinin kullanımıyla yahut bir akış ve hareket hissi yaratılarak yapılabilir.
Egemenlik, bir manzarada aşama duygusu yaratmak için bir yahut daha çok öğenin kullanılmasıdır. Bu, ebat, renk yahut biçim kullanımıyla yahut bir odak noktası yaratılarak elde edilebilir.
Bu prensipleri anlayıp uygulayarak hem güzel duyu bununla beraber işlevsel bir peyzaj yaratabilirsiniz.
V. Peyzaj Tasarımı
Peyzaj tasarımının zamanı uzun ve karmaşıktır ve en eski medeniyetlere kadar uzanır. Antik Mısır’da bahçeler yakarma ve dinlenme bölgeleri olarak kullanılırdı ve çoğu zaman yemyeşil nebat örtüsü ve su özellikleriyle doluydu. Antik Yunan ve Roma’da bahçeler toplumsal toplantılar ve felsefi söylemler için de kullanılırdı.
Orta Asır süresince bahçeler giderek daha resmi ve bakışımlı hale geldi ve o dönemdeki camianın hiyerarşik yapısını yansıttı. Rönesans’ta bahçeler daha organik hale geldi ve çevredeki manzaradan öğeler içermeye başladı.
18. yüzyılda, gayriresmîliği ve organik malzemelerin kullanımıyla karakterize edilen İngiliz peyzaj bahçesinin yükselişi görüldü. 19. yüzyılda, Fransız resmi bahçesi popüler bir yoldam olarak tekrar ortaya çıktı ve simetrisi ve geometrik şekillerin kullanımıyla karakterize edildi.
20. yüzyılda Modernist bahçe, Post-Çağıl bahçe ve Ekolojik bahçe şeklinde muhtelif yeni peyzaj tasavvur stilleri geliştirildi. Günümüzde peyzaj tasarımı gelişen bir alandır ve seçilebilecek birçok değişik yoldam ve yaklaşım vardır.
VI. Çağıl Peyzaj Tasarımı
Çağıl peyzaj tasarımı, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve günümüzde de gelişmeye geçindiren bir peyzaj mimarisi tarzıdır. Organik malzemeler, sıradan formlar ve asimetrik kompozisyonların kullanımıyla karakterize edilir. Çağıl peyzaj tasarımcıları, bir binanın hem dış bununla beraber iç mekanı için tutarlı bir tasavvur şeması kurmak suretiyle çoğunlukla mimarlar ve iç mimarlarla beraber çalışırlar.
Çağıl peyzaj tasarımının birtakım temel özellikleri şunlardır:
- Taş, ahşap ve su şeklinde organik malzemelerin kullanması
- Eğriler ve düzlemler şeklinde sıradan formlar
- Asimetrik kompozisyonlar
- Sürdürülebilirliğe ve etraf yönetimine odaklanma
Çağıl peyzaj tasarımı, kent bahçelerinden kenar mahalle arka bahçelerine kadar muhtelif ortamlarda kullanılabilen oldukca yönlü bir stildir. Doğayla ahenk içerisinde olan güzel ve işlevsel bir dış mekan isteyenler için mükemmel bir seçimdir.
Çağıl peyzaj tasarımına dair birtakım örnekler şunlardır:
Ev İçin Peyzaj Tasarımı
Ev için peyzaj tasarımı, evinizin görünümünü ve hissini geliştiren güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratma sürecidir. Ek olarak mülkünüzün kıymetini artırabilir ve evinizde yaşamayı daha eğlenceli hale getirebilir.
Eviniz için bir peyzaj tasarlarken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birçok değişik faktör vardır; bunların içinde mülkünüzün büyüklüğü, iklim, aldığınız güneş ışığı miktarı ve şahsi tarzınız yer alır.
Nereden başlayacağınızdan güvenli değilseniz, ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan bir plan oluşturmanıza destek olması için ustalaşmış bir peyzaj tasarımcısı kiralayabilirsiniz. İşte ev için peyzaj tasarımına dair birtakım ipuçları:
- Bir bütçe oluşturarak başlayın. Bu, seçeneklerinizi daraltmanıza ve kullandığınız malzemeler ve bitkiler hakkındaki bilgili kararlar almanıza destek olacaktır.
- Mülkünüzün büyüklüğünü ve almış olduğu güneş ışığı miktarını göz önünde bulundurun. Bu, ikliminizde gelişecek bitkileri seçmenize destek olacaktır.
- Manzaranız için bir yoldam belirleyin. Resmi, bakışımlı bir tasavvur mı yoksa daha kolay, organik bir manzara mü istiyorsunuz?
- İkliminize ve oluşturmaya razı olduğunuz bakım miktarına müsait bitkileri seçin.
- İşlevsel ve davetkar bir alan yaratmak için yürüyüş yolları, verandalar ve su kaynakları şeklinde sert peyzaj öğeleri ilave edin.
Dikkatli planlama ve tasarımla, hayat tarzınızı iyileştirecek ve mülkünüzün kıymetini artıracak, eviniz için güzel ve işlevsel bir peyzaj yaratabilirsiniz.
İşletmeler İçin Peyzaj Tasarımı
İşletmeler için peyzaj tasarımı, mülkünüzün görünümünü iyileştirmek, yeni müşteriler çekmek ve çalışanlar için daha davetkar bir atmosfer yaratmak için mükemmel bir yol olabilir. Bir işletme için peyzaj tasarlarken, mülkün büyüklüğü, işletme türü ve istenen bütçe dahil olmak suretiyle dikkate katılması ihtiyaç duyulan birçok değişik unsur vardır.
Peyzaj tasarımının işletmelere sağlamış olduğu faydalardan bazıları şunlardır:
- Artan emlak kıymeti
- Geliştirilmiş alan kişi deneyimi
- Artan çalışan verimliliği
- Azaltılmış çevresel tesir
İşletmeniz için peyzaj tasarımı düşünüyorsanız, adım atmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk olarak, bütçenizi ve proje için vakit çizelgesini belirlemelisiniz. Ek olarak mülkünüzün büyüklüğünü ve işlettiğiniz işletmenin çeşidini de göz önünde bulundurmalısınız. İhtiyaçlarınızı iyi anladıktan sonrasında, muayyen hedeflerinizi karşılayan bir plan kurmak için bir peyzaj tasarımcısıyla çalışmaya başlayabilirsiniz.
İşte işletmeler için peyzaj tasarımına dair birkaç ipucu:
- Bölgenizin iklimine ve güneş ışığı miktarına müsait bitkileri seçin.
- Dayanıklı ve bakımı rahat sert peyzaj malzemeleri kullanın.
- Çalışanların ve müşterilerin keyif alabileceği muhtelif alanlar yaratın.
- İlgi cazibeli bir atmosfer yaratmak ve rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için su öğeleri ilave edin.
İşletmeler için peyzaj tasarımı, mülkünüzün görünümünü iyileştirmek, yeni müşteriler çekmek ve çalışanlar için daha davetkar bir atmosfer yaratmak için mükemmel bir yol olabilir. Bu ipuçlarını izleyerek, muayyen ihtiyacınız olan şeyleri ve hedeflerinizi karşılayan bir peyzaj yaratabilirsiniz.
IX. Toplum için Peyzaj Tasarımı
Toplum için peyzaj tasarımı, bir yer duygusu yaratmak, toplumsal etkileşimi teşvik etmek ve sakinlerin hayat standardını iyileştirmek için kullanılabilir.
Toplum manzaraları şu amaçlarla kullanılabilir:
- Topluluğa emsalsiz bir hüviyet sağlayarak bir yer duygusu yaratın
- İnsanların bir araya gelip irtibat kurması için alanlar sağlayarak toplumsal etkileşimi teşvik edin
- Yeşil alanlara, rekreasyona ve öteki olanaklara erişim sağlayarak sakinlerin hayat standardını artırın
Bir camia manzarası tasarlarken, toplumun ve çevredeki ortamın gereksinimlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Tasavvur işlevsel, güzel duyu açıdan hoş ve sürdürülebilir olmalıdır.
Bir camia manzarası tasarlanırken dikkate katılması ihtiyaç duyulan faktörlerden bazıları şunlardır:
- Sitenin büyüklüğü ve şekli
- İklim ve toprak koşulları
- Mevcut nebat örtüsü ve yaban yaşamı
- Camianın gereksinimleri
Toplumun gereksinimlerine ve hedeflerine bağlı olarak yaratılabilecek birçok değişik camia manzarası türü vardır. Birtakım yaygın camia manzarası türleri şunlardır:
- Parklar ve aleni alanlar
- Oyun alanları
- Toplum bahçeleri
- Sokak manzaraları
- Kentsel alanlar
Toplum manzaraları herhangi bir camia için kıymetli bir mevcudiyet olabilir. İnsanların rahatlayabileceği, sosyalleşebileceği ve doğayla irtibat kurabileceği bir yer sağlayabilirler. Ek olarak sakinlerin hayat standardını iyileştirebilir ve bir yer duygusunu teşvik edebilirler.
S: Peyzaj mimarlığı nelerdir?
A: Peyzaj mimarisi, parklar, bahçeler ve öteki kamusal alanlar şeklinde dış mekanları tasarlama sanatı ve bilimidir.
S: Manzaraların değişik türleri nedir?
A: Organik manzaralar, kentsel manzaralar ve kenar mahalle manzaraları olmak suretiyle birçok değişik görünüm türü vardır.
S: Peyzaj tasarımının ilkeleri nedir?
A: Peyzaj tasarımının ilkeleri kıstas, nispet, balans, ritim ve uyumu ihtiva eder.
0 Yorum