- Düşük karbonhidratlı rejim nelerdir?
- III. Düşük karbonhidratlı diyetin yararları
- IV. Düşük karbonhidratlı bir rejim iyi mi takip edilir?
- V. Düşük karbonhidratlı bir rejimde yenmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
- VI. Düşük karbonhidratlı bir rejimde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
- VII. Düşük karbonhidratlı diyetin yan tesirleri
- Düşük karbonhidratlı bir rejimde kalmak için ipuçları
Son yıllarda, insanoğlu zayıflama ve sağlıklarını iyileştirme yolları ararken düşük karbonhidratlı rejimler giderek daha popüler hale geldi. Sadece, birçok insan, eskiden yedikleri yiyeceklerin lezzetlerini özledikleri için düşük karbonhidratlı rejime bağlı kalmayı zor buluyor.
Dikkatli yeme, düşük karbonhidratlı bir rejim uygularken yiyeceklerin lezzetlerinin tadını çıkarmanıza destek olabilecek bir tekniktir. Dikkatli yeme, yemeğinizin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat etmeyi ve her lokmanın tadını çıkarmayı ihtiva eder.
Farkındalıkla yemeyi uygulayarak, sıradan yiyeceklerin bile lezzetini takdir etmeyi öğrenebilir ve aşırı yeme olasılığınızın azaldığını görebilirsiniz.
İşte düşük karbonhidratlı rejiminize bilgili beslenmeyi dahil etmek için birtakım ipuçları:
- Yavaş yiyin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin.
- Yediğiniz yiyeceklerin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat edin.
- Her lokmanın keyfini çıkarın.
- Doyduğunuzda yemeyi bırakın.
Düşük karbonhidratlı bir rejim uygularken yiyeceklerin lezzetlerinin tadını çıkarmanın yollarını arıyorsanız, bilgili beslenmeyi kontrol edin. Yemeğinizden ne kadar keyif aldığınıza şaşırabilir ve rejiminize daha rahat uyabildiğinizi görebilirsiniz.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Düşük karbonhidratlı rejimler | Karbonhidrat alımını kısıtlayan rejimler |
Dikkatli yeme | Besin seçimleri hikayesinde farkındalığı teşvik eden beslenme uygulaması |
Sıhhatli beslenme | Tam, işlenmemiş gıdalara vurgu icra eden rejim |
Beslenme | Vücudun gıdayı enerji ve gelişme için kullanma periyodu |
Kilogram kaybı | Vücut ağırlığında azalma |
Düşük karbonhidratlı rejim nelerdir?
Düşük karbonhidratlı rejim, karbonhidrat alımını sınırlayan bir rejimdir. Düşük olarak önde gelen karbonhidrat miktarı kişiden kişiye değişmiş olur, sadece tipik olarak düşük karbonhidratlı bir rejim günde 20 gram karbonhidrattan doğar.
Düşük karbonhidratlı diyetlerin kilogram kaybı için müessir olduğu gösterilmiştir ve kan şekeri seviyelerini düşürmek ve kolesterol seviyelerini iyileştirmek şeklinde başka yararları da olabilir. Sadece düşük karbonhidratlı rejimlerle ilişkili böbrek taşı ve susuz kalma riskinin artması şeklinde birtakım potansiyel riskler de vardır.
Düşük karbonhidratlı bir rejime uymayı düşünüyorsanız, bunun sizin için müsait olup olmadığından güvenli olmak için evvela doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
III. Düşük karbonhidratlı diyetin yararları
Düşük karbonhidratlı bir diyetin pek fazlaca faydası olabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kilogram kaybı
- Kan şekerinin daha iyi denetim edilmesi
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- İyileştirilmiş kolesterol seviyeleri
- Artan enerji seviyeleri
- Daha iyi uyku
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş ruh hali
Sadece, düşük karbonhidratlı bir diyetin hepimiz için olmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım kişilerde bitkinlik, kabızlık ve baş ağrısı şeklinde yan etkisinde bırakır görülebilir. Düşük karbonhidratlı bir rejime başlamadan ilkin sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
IV. Düşük karbonhidratlı bir rejim iyi mi takip edilir?
Düşük karbonhidratlı bir rejim uygularken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç mühim nokta var.
Ilk olarak kafi protein ve sıhhatli yağlar aldığınızdan güvenli olmalısınız. Bu besinler sıhhatli bir kiloyu korumak ve tok duymak için eğer olmazsa olmazdır.
İkincisi, karbonhidrat alımınızı sınırlamanız icap eder. Bu, şekerli içeceklerden, işlenmiş besinlerden ve rafine edilmiş tahıllardan kaçınmak anlama gelir.
Üçüncüsü, kafi lif aldığınızdan güvenli olmanız icap eder. Lif, hazım sağlığı için önemlidir ve tok hissetmenize destek olabilir.
Dördüncüsü, bolca su içtiğinizden güvenli olmalısınız. Su, susuz kalmamak için önemlidir ve yağ yakmanıza destek olabilir.
Düşük karbonhidratlı bir rejime uymak için birtakım ipuçları:
- Karbonhidrat alımınızı yavaşça azaltarak başlayın. Bu, bitkinlik ya da baş ağrısı şeklinde yan etkilerden kaçınmanıza destek olacaktır.
- Tam, işlenmemiş gıdalar yemeye odaklanın. Bu, ihtiyacınız olan gıdaları almanıza ve tok kalmanıza destek olacaktır.
- Rejiminize kucak dolusu sebze ve meyve eklediğinizden güvenli olun. Bu besinler karbonhidrat açısından düşük ve lif açısından yüksektir.
- En sevdiğiniz yiyecekler için düşük karbonhidratlı ikameler bulun. Bu, rejime bağlı kalmanızı kolaylaştıracaktır.
- Değişik tarifleri denemekten korkmayın. Dışarıda birçok leziz düşük karbonhidratlı yiyecek var.
Düşük karbonhidratlı bir rejime uymakta zorlanıyorsanız, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Sizin için doğru olan bir plan oluşturmanıza destek olabilirler.
V. Düşük karbonhidratlı bir rejimde yenmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
Düşük karbonhidratlı bir rejimde yiyebileceğiniz birçok leziz ve besleyici yemek vardır. En iyi seçeneklerden bazıları şunlardır:
- Et: Sığır eti, domuz eti, tavuk ve balık şeklinde yağsız etler iyi protein kaynaklarıdır ve karbonhidrat oranları düşüktür.
- Balık: Balık, iyi sıhhat için lüzumlu olan protein ve omega-3 yağ asitlerinin mükemmel bir deposudur.
- Yumurta: Yumurta iyi bir protein ve sıhhatli yağ deposudur.
- Sebzeler: Sebzeler karbonhidrat ve kalori bakımından düşük, gıda açısından zengindir.
- Meyveler: Çilek şeklinde birtakım meyveler düşük karbonhidrat ihtiva eder ve düşük karbonhidratlı bir rejimde ölçülü olarak tüketilebilir.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Kuruyemişler ve tohumlar iyi bir protein, sıhhatli yağ ve lif deposudur.
- Sıhhatli yağlar: Zeytinyağı ve avokado hasım şeklinde sıhhatli yağlar, tekli doymamış yağların iyi bir deposudur.
- Düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar: Stevia ve eritritol şeklinde düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar, düşük karbonhidratlı bir rejimde yemek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılabilir.
Bu gıdaları seçerek karbonhidratı düşük, gıda kıymeti yüksek, leziz ve tatminkar öğünler yaratabilirsiniz.
VI. Düşük karbonhidratlı bir rejimde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
Aşağıdaki besinler karbonhidrat açısından zengindir ve düşük karbonhidratlı bir rejimde bunlardan kaçınılmalıdır:
- Şekerli içecekler
- Şeker
- Paketlenmiş pastalar
- Beyaz ekmek
- Pirinç
- Patatesler
- Mısır
- Fasulye
- Meyve
Birtakım meyve ve sebzelerin ötekilerden daha çok karbonhidrat içerdiğini belirtmek önemlidir. Mesela, meyveler muz ya da üzümlerden daha azca karbonhidrat ihtiva eder. Düşük karbonhidratlı rejiminize sadık kalmak için düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli meyve ve sebzeleri seçmeniz önemlidir.
VII. Düşük karbonhidratlı diyetin yan tesirleri
Düşük karbonhidratlı bir diyetin birtakım ihtimaller içinde yan tesirleri şunlardır:
- Baş ağrıları
- Tükenmişlik
- Kabızlık
- Artan susuzluk
- Kas krampları
- Bulantı
- İshal
- Fena soluk
Bu yan etkisinde bırakır çoğu zaman geçicidir ve vücudunuz rejime ahenk sağladıkça birkaç hafta içerisinde düzelir. Sadece, bu yan etkilerden herhangi birini şiddetli ya da kalıcı olarak yaşarsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz.
Ek olarak, düşük karbonhidratlı bir rejim hepimiz için müsait olmayabilir. Herhangi bir altta yatan sıhhat sorununuz var ise, düşük karbonhidratlı bir rejime başlamadan ilkin doktorunuzla görüşmelisiniz.
Düşük karbonhidratlı bir rejimde kalmak için ipuçları
Düşük karbonhidratlı beslenmeye geçinmek için birtakım ipuçları:
- Öğünlerinizi evvelde planlayın. Bu, açken ve zamanınız kısıtlıyken sağlıksız seçimler yapmaktan kaçınmanıza destek olacaktır.
- Kucak dolusu sıhhatli yağ ve protein tükettiğinizden güvenli olun. Bu besinler tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olacak ve ek olarak zayıflama hedeflerinize ulaşmanıza destek olacaktır.
- İşlenmiş karbonhidrat alımınızı sınırlayın. Bu karbonhidratlar şeker ve sağlıksız yağlar açısından zengindir ve düşük karbonhidratlı bir rejime devam etmeyi zorlaştırabilir.
- En sevdiğiniz yemeklere düşük karbonhidratlı alternatifler bulun. Birçok leziz ve sıhhatli düşük karbonhidratlı tanım mevcuttur, bu yüzden düşük karbonhidratlı bir rejimde olduğunuz için en sevdiğiniz yemeklerden caymak zorunda değilsiniz.
- Sabırlı olun. Yeni bir rejime alışmak vakit alır. Zaman zaman hata yapmış olursanız cesaretiniz kırılmasın. Bir tek devam edin ve nihayetinde hedeflerinize ulaşacaksınız.
Düşük karbonhidratlı bir rejime geçiş yapmak, bilhassa fazlaca fazla karbonhidrat yemeye alışkınsanız, zor olabilir. Sadece, birazcık planlama ve çabayla, geçişi yapmak ve düşük karbonhidratlı bir diyetin kilogram kaybı, kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi ve iltihabın azaltılması şeklinde yararlarından kimilerini görmek mümkündür.
Düşük karbonhidratlı rejime geçiş için birtakım ipuçları:
- Karbonhidrat alımınızı kademeli olarak azaltarak başlayın. Bütün karbonhidratları bir kerede kesmeye çabalamayın, zira bu fazlaca zor olabilir ve isteklere yol açabilir. Bunun yerine, karbonhidrat alımınızı günlük gram olarak azaltarak başlayın ve zaman içinde karbonhidrat alımınızı kademeli olarak azaltın.
- Tam, işlenmemiş gıdalar yemeye odaklanın. Düşük karbonhidratlı bir rejim uygularken tam, işlenmemiş gıdalar yemeye odaklanmak önemlidir. Bu, beyaz ekmek, makarna ve şekerli içecekler şeklinde işlenmiş besinlerden kaçınmak anlama gelir. Bunun yerine kucak dolusu meyve, sebze, yağsız protein ve sıhhatli yağlar yemeye odaklanın.
- En sevdiğiniz yiyecekler için düşük karbonhidratlı ikameler bulun. En sevdiğiniz yemeklerden caymak hikayesinde zorlanıyorsanız, düşük karbonhidratlı ikameler bulun. Mesela, beyaz pirinç yiyecek yerine karnabahar pirincini deneyebilirsiniz. Makarna yiyecek yerine de kabak eriştesini deneyebilirsiniz.
- Gözlem yapmaktan korkmayın. Düşük karbonhidratlı bir rejimi takip etmenin birçok değişik yolu vardır. Gözlem yapmaktan ve sizin için en iyi olanı bulmaktan korkmayın.
- Sabırlı olun. Yeni bir rejime alışmak vakit alır. Birkaç aksilik yaşarsanız cesaretiniz kırılmasın. Bir tek devam edin ve nihayetinde neticeleri görmüş olacaksınız.
Düşük karbonhidratlı bir rejime geçişte güçlük çekiyorsanız, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Sizin için doğru olan bir plan oluşturmanıza destek olabilir ve bu süreçte sizi destekleyebilirler.
S: Düşük karbonhidratlı diyetin yararları nedir?
C: Düşük karbonhidratlı bir rejim zayıflamanıza, kan şekeri kontrolünüzü iyileştirmenize ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
S: Düşük karbonhidratlı rejimde hangi gıdaları yiyebilirim?
A: Düşük karbonhidratlı bir rejimde et, balık, yumurta, sebze ve meyveler şeklinde birçok sıhhatli besini kucak dolusu yiyebilirsiniz.
S: Düşük karbonhidratlı rejimde hangi yemeklerden kaçınmalıyım?
A: İşlenmiş besinlerden, şekerli içeceklerden, ekmek, makarna, pirinç şeklinde yüksek karbonhidratlı yemeklerden uzak durmalısınız.
0 Yorum